8 gratis online monitoring tools


Als werknemer, eigenaar of ‘fan’ van een bedrijf wil je misschien wel graag weten wat er over of door dat bedrijf gezegd wordt. Als organisatie wil je op zijn minst op de hoogte blijven van die dingen die over jou gezegd en/ of geschreven worden.

Dankzij effectief online media monitoring kunnen onder andere klanten, critici of geïnteresseerden online aangesproken, geholpen of gespot worden. Ook voor het snel opdoen van kennis over bepaalde trends of actuele onderwerpen die de werknemers van het bedrijf aangaan, is het monitoren van online bronnen belangrijk.

Monitor it...

Van knipselkrant naar Twitselkrant

Analyseren wat er in papieren media over een merk, persoon of onderwerp gezegd wordt is vaak de taak van een interne “mediawatcher”. Dat is al jaren lang een flinke taak, die tegenwoordig door de komst van internet en nieuwe media nog intensiever, maar misschien ook wel leuker is geworden.

Vandaag de dag worden er nog steeds dagelijks een (digitale) knipselkrant gemaakt, waar een verzameling van artikelen in opgenomen is voor en over de organisatie of over relevante onderwerpen.  Ik vind het belangrijk dat organisaties monitoren. Niet alleen om up to date te blijven van online informatie m.b.t. zichzelf, maar ook omdat het inzicht biedt in de kansen die er liggen om op de juiste plekken informatie te winnen of om zelf(s) de interactie aan te gaan met het ‘online publiek’. Zelf gebruik ik deze toepassingen momenteel met name om op de hoogte te blijven van onderwerpen of namen die ik, op zakelijk  en persoonlijk gebied, interessant of relevant vind.

In deze blogpost deel ik 5 online tools waarmee snel relevante en actuele online informatie opgespoord kan worden op basis van zoektermen, om de zoekresultaten vervolgens op te kunnen nemen in een knipselkrant, of noem het ‘de Twitselkrant’ van een organisatie. Wellicht ideale tools voor de mediawatchers onder ons.

Online Media Monitoring toepassingen

Social Mention

Ietwat onoverzichtelijk en niet heel betrouwbaar als het om ‘Top Hashtags’ en ‘Top Users’ gaat. Desaliettemin zijn de zoekresultaten vrij actueel en is er de mogelijkheid om op specifieke bronnen te zoeken zoals microblogs, video’s, plaatjes, reacties en nieuwspagina’s.

Social Mention is handig om snel een redelijk accuraat beeld te krijgen van de hoeveelheid ‘mentions’ die er online gedaan zijn over de zoektermen binnen een bepaalde tijd.

Ook is er een widget van Social Mention beschikbaar, die in een website geïntegreerd kan worden om de ‘online buzz’ rondom een zoekterm enigszins zichtbaar te maken aan bezoekers.

Let niet al te veel op de ‘negatieve’ en ‘positieve’ segmenten die door Social Mention aangekaart worden. De technieken waarmee berichten bestempeld worden als positief of negatief door dit soort toepassingen, zijn over het algemeen namelijk nog verre van efficiënt.

Addictomatic


Addictomatic
legt de nadruk op het geven van zeer actuele en beknopte zoekresultaten. Met name de dashboard-functie, waarmee je de verschillende bronnen naar jouw eigen wensen kan indelen, spreekt mij persoonlijk erg aan.

"Elfstedentocht" op Addictomatic. (Klik om te vergroten)

Voor incidentele gebeurtenissen, gelanceerde campagnes en/ of acties is addictomatic een mooi middel om snel veel bronnen te monitoren. Deze gepersonaliseerde pagina’s kunnen ook als bookmark opgeslagen worden.

Ook de aansluitende nieuwsbrief van NextDraft is erg interessant en zelfs grappig om te ontvangen. Zoals de website zelf over de nieuwsbrief zegt: “A quick, entertaining look at five items from the top of the news … and a few from the bottom. Give your inbox some awesome.”

Topsy

Via Topsy.com kan je specifiek Twitter doorzoeken en direct een grafiek opvragen, inclusief toelichting, waarmee de hoeveelheid Tweets waar zoektermen in voorkomen weergegeven kunnen worden. Van het laatste uur tot en met de afgelopen maand en verder zijn Tweets te doorzoeken. Zo blijkt er eergister zo’n 49915 keer te zijn getweet over de Elfstedentocht.

Met Topsy kan je e-mail alerts instellen, zo krijg ik momenteel elke dag bijvoorbeeld een nieuwsbrief met een opsomming van zoekresultaten over ‘online reputation management’. Ook kan je met Topsy Google Plus doorzoeken, wat bij veel media monitoring toepassingen nog niet mogelijk is.

Hootsuite

Met Hootsuite heb je geweldig veel mogelijkheden om social media te monitoren en te gebruiken. Vanuit hootsuite kan je berichten sturen en snel het effect hiervan meten op de hoeveelheid respons. De betaalde Enterprise pakketten van Hootsuite zijn voor mij onbekend. Hierdoor krijg je een soort VIP-behandeling en kan je nog veel meer functies gebruiken van de toepassing.

How Sociable

Met deze tool kan je op een simpele manier beginnen met het meetbaar maken van de ‘online conversatie’ over jouw merk of naam.

Trove

Met Trove kan je ‘kanalen’ toevoegen die constant zoeken op bepaalde termen. Door in te loggen via Facebook kan je ook een filter toepassen om berichten zichtbaar te maken die specifiek door Facebook-connecties gedeeld zijn. De toepassing is met name gericht op het doorzoeken van Facebook-, nieuws- en blogberichten.

Social Seek

Social Seek werkt volgens ongeveer hetzelfde principe als TweetDeck. Je kan inloggen door een account aan te maken of via Facebook. Hierna kan je verschillende kolommen aanmaken en beginnen met het monitoren van verschillende media.

TweetDeck

TweetDeck

Met TweetDeck kan je Twitter, LinkedIn, MySpace en Facebook op één scherm beheren en gebruiken. Daarnaast kan je met TweetDeck op een makkelijke manier zoektermen monitoren. Vanuit TweetDeck kan je snel reageren op berichten. Dit is een functie die ik bij het overgrote deel van de gratis monitoring tools mis.

De gemeenschappelijke nadelen

  • Positief en negatief berichten zijn vaak niet correct gelabeld;
  • Vaak geen mogelijkheid om vanuit de tool contact op te nemen of te reageren op berichten;
  • Heeft geen mogelijkheden om contacten te labelen en/ of op te slaan in categorieën;
  • Vaak zijn er geen open source mogelijkheden voor de gratis versies om zelf API’s toe te passen.
Hopelijk heb je wat aan deze opsomming. Het ligt er maar net aan hoe je een paar van deze, of andere toepassingen combineert, om er echt effectief mee te monitoren. Mocht je zelf ervaring hebben met dezelfde of andere tools, dan lees ik dat erg graag terug in de reacties!

Gerelateerde blogs

Ik #fail omdat ik over het geweldige bedrijf Coosto een blog post

Social Search, wat is dat eigenlijk en waar gaat het naartoe?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s