Kan Silicon Valley het einde van de TV betekenen?


Sinds enige weken zijn er een aantal tech bedrijven in Silicon Valley die deals proberen te maken met grote mediabureaus. De deals die de ‘tech-giganten’ binnen proberen te slepen, gaan de toekomst van televisie bepalen. Of beter gezegd; ze gaan televisie opnieuw definiëren. De vraag die mij na het lezen van een aantal artikelen bezighield was dan ook ‘Kan Silicon Valley het einde van de TV betekenen?’.

20130805-213856.jpg

Google, Apple, Sony en Intel zijn met mediabureaus in gesprek over hoe TV herontdekt, gedeeld, opgenomen en met name, geleverd kan worden via internet.

Apple Freemium TV

De geruchten dat Apple werkt aan een deal met mediabureaus en kabelmaatschappijen zijn concreet.
Apple zou deze bedrijven gaan betalen, elke keer dat een bedrijf een reclame skipt. Zo kan Apple een regulier commerciële zender met reclameblokken gratis aanbieden en premium zenders die reclame-vrij zijn. Apple zou vervolgens de inkomsten van de premium zenders gebruiken, om de verloren advertentie-inkomsten te compenseren voor de media-bedrijven.

Tegelijkertijd zou het ook de advertentiemarkt van Apple kunnen kannibaliseren. Apple is zelf namelijk ook een grote adverteerder. Het laatste wat Apple wil is dat consumenten haar eigen commercials gaat skippen.

Eerder schreef Emerce er over dat de adverteerder niet wakker zou liggen van reclamevrije TV. De adverteerder misschien niet, maar de kijker kan het wel degelijk benadelen. De hoge acceptatie van het kunnen skippen van advertenties, zou zorgen voor een radicale groei van product-placement als advertentiemiddel in series en films. Waardoor James Bond bij wijze van spreken niet meer miss Moneypenny, maar ‘miss Coca Cola’ heet, omdat het advertenties en commercials allemaal geskipt worden. Apple haar reclame-vrije optie is dus vrij onwaarschijnlijk.

20130805-213506.jpg

Apple is niet de enige die momenteel mediabureaus benadert.

GoogleTV

Volgens The Wall Street Journal is ook Google in gesprek over een eigen TV service. Dit zou draaien op een soortgelijke ‘box’ als Apple TV, die achter gesloten deuren ook al gedemonstreerd zou zijn aan mediabureaus.

Er zijn vier redenenen waarom Google een unieke en interessante positie heeft ten opzichte van alle anderen, wat betreft het brengen van een geheel nieuw business model voor televisie:

1. Google heeft de Smart TV service al, die geïntegreerd is bij televisies van de grotere fabrikanten, waaronder Samsung.

2. Google is zelf een groot mediabureau. Daarmee is ook de grootste bedreiging voor de markt van Hollywood en haar studio’s Youtube.

3. Google bouwt in de VS hard aan de weg om alle steden van ultrasnel internet te kunnen voorzien met Google Fiber.

4. Google is de enige speler in de hele markt die zijn eigen sociale netwerk heeft. Google+ is nu het tweede populairste sociale netwerk ter wereld. Met de integratie van alle Google functionaliteiten, is het niet ondenkbaar dat televisieseries en –uitzendingen direct gedeeld en gekeken kunnen worden via een TV service van Google. Sterker nog, dit kan al met Google+ Hangouts, waarbij tien mensen tegelijkertijd YouTube video’s kunnen bekijken en interactie kunnen aangaan tijdens de video. Dit soort functies zouden helemaal interessant kunnen zijn tijdens evenementen zoals de Oscar uitreiking, Superbowl of het Wereldkampioenschap voetbal.

Sony zal in de toekomst ook op de proppen komen met Playstation TV, waar ze onlangs een handelsmerk voor aangevraagd hebben. Ook Intel werkt aan een televisie service genaamd OnCue.
Wanneer we al deze vorderingen volgen, is het niet ondenkbaar dat kinderen over twintig jaar aan hun vader vragen: “Pap, wat is een TV?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s